Кои са любимите ти традиционни български ястия?
Омръзнало ти е от сандвичите на крак, пиците и претоплените вечери и мечтаеш за кухнята на баба. Ако беше там, какво би си избрал? Ето някои идеи, с които да подхраниш въображението си.
Супа за подготовка на небцето
Боб чорбата е малко позабравено, но несъмнено любимо ястие, особено когато е сервирано с люти чушлета и топъл и мек бял хляб. За много българи безспорен фаворит е шкембе чорбата с нейната плътна текстура и уникална комбинация от подправки - сладък и лют пипер, чесън и оцет. Тя е „балсам“ за тялото и душата. Призът за най-любима лятна супа определено принадлежи на таратора, в който смлените орехи са не само за украса, а участват активно в създаването на освежаващия вкус.
Постно или месно основно?
Постните сърми и чушки с бял сос изглеждат непретенциозни, но предлагат експлозия от вкусове, особено когато са приготвени с точните подправки. Гювечът с различни видове месо и много зеленчуци по традиция се приготвя в глинено гърне, но има и по-интересни варианти - в тиква например. Печеното агнешко присъства на българската трапеза от векове, като има безброй начини да му се насладите - пълнено цяло агне или опечено на чеверме, агнешка яхния и студено печено месо от бут или плешка, сервирано с мед.
Разтапящ десерт за финал
Тиквеникът е любим на всички, като една от тайните за сладостта му е заливането на готовата баница със студен захарен сироп, когато се извади топла-топла от фурната. Цеденото кисело мляко, гарнирано с мед или домашно сладко от ароматни плодове, е не само невероятно вкусно, но и много полезно. Печените ябълки и дюли са сочни и много сладки, като в рецептата освен масълце и захар могат да се добавят и стафиди или локум.
Наслади се на традиционната кухня, както и на красотата на българската природа и на безброй приключения, в „Онгъл“.
« назад ©2013-2024 Ongal.bg |
|