3 уникални вида български червени вина
На традиционната българска трапеза присъства не само вкусна домашна храна, но и червено вино. Завещано ни от траките и вплетено в християнската традиция, то винаги е имало и символично значение. Кои са характерните български сортове вина? Научете повече за три от тях.
Мавруд
Виното, произвеждано от този сорт грозде, незаслужено се смята за плътно и тежко, а е точно обратното. То е пивко и може да се консумира с разнообразие от ястия. Характерният му рубинен цвят е особено красив на светлината на свещите вечер. Тъй като това вино най-често отлежава в дъбови бъчви, заедно с характерните за него нотки на къпина и черница се усещат и дъбовите. То е истински празник за сетивата.
Гъмза
От този сорт грозде, характерен най-вече за северната част на страната и по-точно за северозапада, се произвеждат трапезни и десертни вина, които се отличават с плътност и хармоничност. Те са свежи, леки и пивки - идеални за всички сезони. Живият рубинен цвят олицетворява характера на тези вина, чиито нотки на дребни червени плодове и най-вече малина създават вълнение.
Рубин
Докато за мавруда и гъмзата се носят фолклорни легенди, историята на този сорт грозде не е толкова романтична - то е създадено от български технолози през 40-те години на 20ти век чрез кръстосването на небиоло и шираз. Въпреки това, той достойно е извоювал своето място и трапезните, десертни и сухи вина, направени от него, са любими на поколения. Наситените цвят и аромат на сорта не могат да се сбъркат. Най-характерните нотки са тези на горски плодове, които придават допълнително усещане за сладост.
Заповядайте в „Онгъл“, където ще се насладите на традиционни кулинарни изкушения и отбрани вина.
« назад ©2013-2022 Ongal.bg |
|